Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Fókuszban a gyermek

A projekt főbb adatai

Projekt azonosító száma: EFOP-1.4.5-20-2020-00001
Kedvezményezett neve: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

Projekt címe: Fókuszban a gyermek
Megvalósítás helyszíne: 177 felzárkózó település

A támogatás összege: 20 850 000 000 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %
A projekt kezdete: 2021. 01. 01.
A projekt tervezett befejezése: 2023. december 31.
Egyetlen gyermeket se veszítsünk szem elől – ez a küldetése a Felzárkózó települések program részeként kezdetben 66, 2023 áprilisától már 177 településen működő Fókuszban a gyermek projektnek.

A projekt 2021. januárjában indult. A legkisebb gyermekek felzárkózását segítő programban huszonkilenc civil szervezet dolgozott együtt, helyben, intenzív és komplex szociális munkával annak érdekében, hogy a legnehezebb helyzetben lévő településeken élő, három év alatti gyerekek is megkapják mindazt, ami a kiegyensúlyozott fejlődésükhöz szükséges.
2023. áprilisában csatlakozott a projekthez konzorciumi partnerként a Régió Fejlesztéséért Alapítvány. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Ózdi járásban Csernelyben és Hangonyban működtetünk Jelenlét Pontot. Komplex beavatkozásokkal, helyben elérhető, rendszeres és intenzív szociális munkával, családmentorálással, a szülői kompetenciák erősítésével, gyermekgondozási és higiéniai eszközök elérésének biztosításával, valamint az optimális mozgásfejlődés támogatásával segítjük a családokat, velük közvetlenül és rendszeresen kapcsolatot tartva. A családmentorok szorosan együttműködnek a helyi Jelenlét pontokkal, szakemberekkel, a koragyerekkort ellátó intézményrendszerrel. A program munkatársai jelen vannak a családok életében már a várandósság ideje alatt is, ismernek minden kisgyermeket, így képesek olyan helyzeteket feltárni és megoldani, amelyek krízishelyzetet okozhatnak. A családmentorok ott vannak, a védőnőkkel, szakemberekkel együttműködve, amikor egy fiatal lányból anya lesz, segítenek megérteni, hogy a saját és a baba egészsége érdekében mit tud tenni, milyen kötelező vizsgálatokon kell részt vennie, vitaminokat kap és támogatást ahhoz, hogy gondoskodó szülővé válhasson. A családok mindemellett sok kézzelfogható segítséghez is hozzájuthatnak a programban: az újszülöttek baba-, az édesanyák kismama csomaghoz, a nagytestvérek játékokhoz, a Jelenlét pontokon a gyermekgondozáshoz szükséges eszközök válnak elérhetővé. Ha szükséges, a kisgyermekes családok otthonának biztonságossá tételéhez, lakhatási életveszély elhárításhoz, egy fűthető helyiség kialakításához, higiénés körülmények javításához is hozzájárul a program. A fentieken túl, szükség esetén adósságkezelés, drogprevenció, áldozatsegítés, gyermekszemészeti szűrés, mozgó játszótér, mozgásfejlődés támogatása, krízisintervenció, társadalmi érzékenyítés programelemek működnek együtt azért, hogy a felzárkózás minél hatékonyabb legyen.

Üzenj nekünk

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Elnök:

Papp Zsolt

Cím:

3525 Miskolc, Dayka Gábor utca 1-7. „A” lh. fsz/6.
Nemzeti Együttműködési Alap